Eerste jaren
Na in december 1974 aan de juridische faculteit van de Rijksuniversiteit Leiden te zijn afgestudeerd ("met genoegen"), trad Tjaco van den Hout toe tot de buitenlandse dienst. Hij was werkzaam op de ambassades in Lagos (handelsbevordering), Jakarta (macro-economische analyse en rapportage) en Maputo (tijdelijk zaakgelastigde/hoofd van de post). Tijdens zijn daaropvolgende plaatsing op de permanente vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in New York vertegenwoordigde hij Nederland o.a. in de uitvoerende raad van UNICEF en de bestuursraad van het VN- Ontwikkelingsprogramma UNDP en was op persoonlijke titel eveneens lid van de ACABQ - een commissie van (onafhankelijke) deskundigen die de Algemene Vergadering adviseert over financiële, administratieve en management kwesties betreffende de VN organisatie. Hij keerde na 5 jaar terug naar het ministerie van buitenlandse zaken met twee aaneensluitende plaatsingen: de eerste als plv. directeur internationale organisaties, de tweede als plv. hoofddirecteur dienst buitenlandse zaken.
Ambassadeursrang
Na deze periode in Den Haag werd hij benoemd tot consul-generaal in New York om leiding te geven aan 's lands grootste consulaire post - qua omvang en verantwoordelijkheden vergelijkbaar met een middelgrote ambassade en met jurisdictie in het noordoosten van de Verenigde Staten, Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Hij keerde na 3 jaar terug naar het ministerie van buitenlandse zaken als plv secretaris-generaal van het ministerie.
Hoofd van internationale organisatie
Na 2 jaar trad hij af om de leiding op zich te nemen van het Permanent Hof van Arbitrage - een verdragsorganisatie die zich toelegt op de vreedzame beslechting van internationale geschillen en gevestigd is naast het Internationale Gerechtshof in het Vredespaleis in Den Haag. Na zijn eerste ambtstermijn werd hij unaniem herkozen voor een tweede termijn. Permanent Hof van Arbitrage
Foto: VN Secretaris-Generaal Kofi Annan wordt verwelkomd
In juni 2008, na de organisatie negen jaar te hebben gediend en haar nieuw leven te hebben ingeblazen, kondigde hij zijn voornemen aan af te treden en terug te keren naar de buitenlandse dienst. Brief van Britse minister van buitenlandse zaken David Miliband
Ambassadeursbenoeming
Hij werd benoemd tot HM ambassadeur voor Thailand, Birma (Myanmar), Cambodja en Laos met standplaats Bangkok en ving in september 2008 zijn werkzaamheden aan. Na beëindiging van deze plaatsing ontving hij de onderscheiding Ridder Grootkruis (eerste klasse) in de Orde van de Witte Olifant voor zijn bijdrage aan de versterking van de betrekkingen tussen Thailand en Nederland. Hij reisde regelmatig naar de andere landen in zijn jurisdictie, in het bijzonder naar Birma/Myanmar waar hij niet alleen regeringsleiders ontmoette, maar ook na haar vrijlating van huisarrest in november 2010 verschillende keren met Birma's voorvechtster voor mensenrechten en democratie Aung San Suu Kyi.
Foto: ontmoeting met Daw Aung San Suu Kyi